БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ФОРУМ ЗА ТВОРЧЕСТВО И ЗАНАЯТИ В ЕВРОПА

За втора година от 10 април до 1 май 2022 г.  се проведе най-голямото изложение на занаятите във Венеция – Хомо Фабер: Ръчно творчество за по-човешки свят. Събитието е безпрецедентно културно преживяване, посветено на съвременното художествено занаятчийство, а темата е „Живи съкровища от Европа и Япония“.

Посланиците за България таци година са Регионалният етнографски музей на открито „Етър“ и фотографката Росина Пенчева. Тяхната задача бе да проучват, подберат и препоръчват на кураторите на фондация Микеланджело български майстори – занаятчии с високи художествени умения и да популяризират дейността, мисията и целите на организацията.

По време на изложението двама българи участваха в  изложбата Next of Europe, курирана от Жан Бланшерт и Стефано Боери, събрала представители от всички европейски държави.

Българските участници са: Димитър Станков, бижутерия и предмети на изкуството, базиран в Белгия, и семейното дуо Стопан  – Калин и Иво Даскалови, книговезец и бижутер, базирани в София.

Мащабната програма на изложението включваше 15 имерсивни изложби, разположени на 4000 кв. м  изложбено пространство, в сградите на фондация „Джорджо Чини“, на остров Сан Джорджо Маджоре, Венеция, като и майсторски клас със световно известния режисьор Робърт Уилсън, който предложи на  посетителите визуално пиршество с представянето на сценографията си от операта „Мадам Бътерфлай“. Специални места като библиотеката Longhena и плувния басейн Gandini, обикновено затворени за посещение, бяха достъпни и преобразени. В рамките на изложението бяха показани над 400 уникални произведения на повече от 350 майстори занаятчии, подбрани от 22 куратори и дизайнери.

Чуйте интервюто на проф. Димитрова и Росина Пенчева в предаването Артефир по програма „Христо Ботев“ на БНР.