ГАБРОВСКО УЧАСТИЕ В СРЕЩАТА НА СВЕТОВНИТЕ СТОЛИЦИ НА НОЖАРСТВОТО

Делегация от Габрово, включваща представители на Община Габрово, ЕМО „Етър“ и Регионален исторически музей, посети френския град Тиер, за участие в Срещата на Световните столици на ножарството, част от която е големия фестивал Coutellia. Повече от 200 производители показаха своя продукция, която по мнението на специалисти е с много високо качество и има както битова, така и колекционерска стойност. По време на срещата бяха презентирани 12 града, сред които и Габрово, признат в края на 2017 за Творчески град към ЮНЕСКО в направление занаяти и народни изкуства.

Андрей Андреев – ножар в Етнографски музей на открито „Етър”, е единственият български майстор, представил страната ни в Coutellia. Габровският майстор привлече вниманието на десетките хиляди посетители с традиционни за региона ножове.Той показа различни видове овчарски ножове, популярния „войнишки нож”, нетрадиционните за западната публика тип „сойка”, получавайки признанието на организаторите. Видео

Ножари от цяла Европа, САЩ, Канада, Южна Америка и Япония традиционно вземат участие във фестивала в град Тиер. Особено сериозно е присъствието на Русия.По време на Срещата на Световните столици на ножарството се извършва важна обмяна на идеи за популяризиране, съхраняване и осъвременяване на наследството, свързано с ножарския занаят. Габровската делегация бе запозната с дейността на ножарски фирми и институции от френския град Тиер.

В неформалната част от посещението българската делегация имаше възможност да се запознае с начина, по който във Франция запазват стари фабрични сгради, в които вече не се извършва производствена дейност.Видео.

Покривите се реновират, а помещенията се оставят в автентичния им вид. Паяжините, маслото по машините и дори счупените стъкла не навяват асоциации за запуснатост, а при добра аранжировка и подходящо осветление са чудесни арт-зони, в които могат да се водят неформални разговори и да се изявяват таланти. Едно от изискванията на организаторите е участниците да дарят свои изделия. Ножовете на Андрей Андреев бяха показани в изложба, представена на изложението от 17 до 20 май.

От специална презентация посетителите можеха да разберат повече за  Габрово, който е част от мрежата творчески градове на ЮНЕСКО., в направление занаяти и народни изкуства.

В края на октомври 2017 г. Габрово стана втория български град след София /град на киното/, чийто културен потенциал е оценен много високо от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) и става част от мрежата на Творческите градове, в направление занаяти и народни изкуства. 64 нови града от 44 държави са определени да влязат в мрежата от генералния директор на организацията по това време Ирина Бокова.

Като част от Мрежата от Творчески градове, Габрово придобива шанса да реализира инициативи с международно съдържание, участия, измерения, стойности и публики, които ще подпомогнат културното и икономическо развитие на града, превръщайки го в креативен и устойчив,  ще даде възможност за стимулиране на обществената активност, младежката заетост и развитието на културния туризъм, културните и творческите индустрии, в съответствие с Дневния ред за устойчиво развитие 2030 на Обединените нации и Новия дневен ред за развитие на градовете.

Мрежата на ЮНЕСКО от творчески градове е създадена през 2004 г. за насърчаване на сътрудничеството между градовете, които са идентифицирали творчеството като стратегически фактор за растеж. С присъединяването на новите членове тя наброява 180 града от 72 държави. Те ще работят заедно за една обща цел: утвърждаване значимостта на творческите и културните индустрии в плановете за развитие на местно, регионално и международно ниво.

Следващата годишна среща на творческата мрежа ще се състои в полските градове Краков и Катовице през юни 2018 г.

Информацията можете да откриете  на интернет страницата на ЮНЕСКО.