Книговезецът Стопан с благодарност към музей „Етър“

Казвам се Калин Даскалов, но по-често се представям с псевдонима си Стопан. Аз съм майстор книговезец от град София и предимно се занимавам с изработката на художествени подвързии. Заедно с майка ми и баща ми създаваме произведения на изкуството. Баща ми работи обков от сребро, а майка ми с плетиво и текстил. През 2019 година посредством музей „Етър“ имах възможността да кандидатствам за творческа резиденция Южна Корея, град Джин Джу, където се проведе първото издание на Биенале на занаятите. Въпреки многото отлагания, заради епидемията от КОВИД-19, бях одобрен за участие и бях единствен български представител на това събитие, както и единствен представител, който се занимаваше с книги и книжни изработки. Имах възможността да остана в град Джин Джу за един месец, където изработих три неща – две собствени и една в колаборация с корейски майстор.

В двете индивидуални работи бяха използвани корейски материали в европейски контекст на книжна структура. Материалите, които използвах са ръчна традиционна корейска хартия, известната им коприна и други техни материали. За общия продукт работих с техен майстор, който се занимава с традиционен обков на мебели. За случая той създаде обков за кожено подвързана книга и така направихме корейски традиционен обков с една европейска като тип книжна структура. Това досега не е правено и заедно с други мои изработки беше изложено по време на традиционното Биенале на занаятите в град Джин Джу през 2021 година.

Благодарение на партньорството на музей „Етър“ с Международната фондация „Микеланджело“ и техния престижен каталог „Хомофабер“ имам възможността да съм един от включените в него, заедно с други български майстори занаятчии и догодина се очаква мои изработки да участват в Биеналето във Венеция, което организират тази фондация. Искам да благодаря на музей „Етър“, че обръща внимание не само на традиционните български занаяти, но и на занаятите от моята сфера, които са в по-съвременен контекст и с малко по-различен стил на работа, изискващ специфични възможности. „Етър“ се старае да ги предоставя, това е много хубаво и съм много благодарен. Голямо вдъхновение е да гледам развитието на тази институция. Пожелавам на всички колеги от занаятчийските среди да имат много успехи и, въпреки всичко, да продължаваме да се развиваме.