Културата и творчеството в условията на пандемия

Днес всички ние се приспособяваме в ежедневието си към развиващата се ситуация, причинена от избухването на пандемията  Covid-19, а културата и творчеството играят решаваща роля в момента.

Градовете членки на Мрежата от Творчески градове към ЮНЕСКО  започнаха поредица от  програми и дейности, основани на културата, в отговор на настоящите предизвикателства.

Мрежата призова градовете-членки да споделят своите инициативи, подчинени на културата и творчеството, в отговор на COVID-19, като Секретариатът възнамерява да улесни споделянето на информацията с всички членки на Мрежата и извън нея, за да вдъхнови и подготви по-добре градовете по света за последиците от пандемията.

Първите две инициативи са от град Рим и град Ченду – Китай, които бяха разпространени миналата седмица.

Rome: Facebook ; Instagram; Twitter; UNESCO website

Chengdu: Facebook; Twitter; LinkedIn; UNESCO website

Повече за предстоящите инициативи от различните градове-членки, можете да откриете на https://en.unesco.org/covid19/cultureresponse

Габрово, като признат Творчески град на занаятите и народното творчество се включи в инициираната програма, предоставяйки информация за предприетите активности от страна на културните ни институти, които в момента не приемат туристи и са принудени да откриват нови, алтернативни начини за разпространяване на културата.

 

РЕМО „ЕТЪР“

В официалния уебсайт на музея всеки има възможност да разгледа фотогалерия, с изображения на 360 градуса. Благодарение на тях, от дома или от офиса, можете да видите известната стара занаятчийска улица и единствените по рода си водни съоръжения в България, да усетите атмосферата от изминалите векове.

 

МУЗЕЙ „ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА“

Във фейсбук страницата на музея всеки може да открие различен вид информация, като карикатури и произведения на изкуството, както и някои от най-интригуващите наскоро представяни изложби, които могат да се видят онлайн. В специална фейсбук група на Музея всеки може да сподели забавни снимки, мемове, тематични вицове, релевантни на моментната ситуация, с разпространяващия се коронавирус и всякакъв вид коментари.

Facebook:  https://bit.ly/2QeolmA

И не забравйте: „СВЕТЪТ Е ОЦЕЛЯЛ, ЗАЩОТО СЕ Е СМЯЛ“

 

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

Всеки може да направи своята виртуална разходка в Музея, чрез неговата Facebook страница и да следи неговия сайт  , където регулярно се публикуват изследователски материали и интересни моменти от минали събития и инициативи.

 

НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ НА ОБРАЗОВАНИЕТО

Можете да направите виртуална разходка, през официалния сайт на музея   и да почувствате духа на миналото. Фондът съхранява паметта на българското образование – около 200 000 документи, фотографии и материали, свързани с образователната дейност от X век до наши дни.

 

МАИР „БОЖЕНЦИ“

Във фейсбук страницата на музея има разработена рубриката „На музей от дивана вкъщи“, в която ще бъдат публикувани кратки разкази и клипове за всеки един от музейните обекти. Следете ни…