Национален фолклорен конкурс „Обредна трапеза“—покана за участие

Мисията на Национален фолклорен конкурс „Обредна трапеза“ е да поддържа устойчив интереса на обществото към традиционното фолклорно изкуство в разновидностите песни, танци, обреди.

Конкурсът се организира от Община Габрово и РЕМО „Етър“, с подкрепата на Министерство на културата. Неговата публична изява е планирана за датите 5 и 6 септември 2020 г.

Основните цели на конкурса са:
1) Да подпомага запазването, развитието и популяризирането на фолклорни традиции, от различни части на страната;
2) Да използва всички възможности за съхраняване на нематериалното културно наследство;
3) Да насърчава интереса на младото поколение към фолклорното изкуство, като стимулира придобиването на познание за неговото практикуване и подпомага таланта на нови изпълнители, които имат амбицията да продължат традицията;
4) Да спомага за развиване на научната дейност на РЕМО „Етър“;
5) Да дава възможност за изява и обучение на непрофесионални фолклорни групи и състави.

По време на публичната изява на конкурса жури оценява и излъчва победители в следните категории:
„Цялостно представяне на обред“;
„Най-добро изпълнение на фолклорен танц“;
„Най-добро изпълнение на фолклорна песен“;
„Най-добре съхранен и представен автентичен фолклорен костюм“.

Наградите са съответно:

парична награда от 1000 лв. и грамота „Цялостно представяне на обред“;
парична награда от 400 лв. и грамота „Най-добро изпълнение на фолклорен танц“;
парична награда от 400 лв. и грамота „Най-добро изпълнение на фолклорна песен“;
парична награда от 200 лв. и грамота „Най-добре съхранен и представен автентичен фолклорен костюм“.

Статут на конкурса и форма на заявка за участие в него могат да получат всички, които заявят желание на v.yaneva@etar.bg същите да им бъдат изпратени.

До участие в конкурса се допускат лица и организации, чиято дейност е свързана с фолклорното изкуство и които коректно са попълнили заявка за участие в него, изпратена на адрес: museum@etar.bg, с тема на писмото „за Национален фолклорен конкурс „Обредна трапеза“ до 30 юни 2020 г. Заявката трябва да бъде придружена от кратък видео материал с основните елементи на обреда, който ще бъде представен.

До участие в публичната проява на конкурса на 5 и 6 септември 2020 г., по време на Празника на пестила в музей „Етър“, се допускат само одобрени от организаторите непрофесионални фолклорни групи и състави. Със всички заявили желание за участие в конкурса организаторите ще са свържат лично до 15 юли 2020 г.

Национален фолклорен конкурс „Обредна трапеза“ дава възможност за сценична изява на непрофесионални фолклорни групи и състави.

Празникът на пестила е едно от най-големите събития, включена в Културния календар на Регионален етнографски музей на открито „Етър“ и Община Габрово. Той се провежда от 2013 година и има за цел да запознае публиката с местната традиция в производството на пестил, от какво и как се прави този деликатес, защо е популярен в района на Габрово и кога става известен като „габровски шоколад“.

През 2018 г. музей „Етър“ участва с Празник на пестила в „Годишните награди в туризма“. След гласуване на публиката събитието убедително печели в категория „Духът на България“.
Празникът се провежда в активния туристически сезон и има пъстрата програма. Част от акцентите в нея са демонстрациите за приготвяне на пестил по стара технология, музикалната програма, базарът на кулинарни изкушения със сини сливи, тематичните занимания за деца и др.

За първа година музей „Етър“ в партньорство с Община Габрово организират Национален фолклорен конкурс „Обредна трапеза“, който да надгради концепцията за провеждане на събитието „Празник на пестила“ и успешно да се впише в неговата програма.

Лица за контакт:
Виолета Янева, координатор събития
+359 888 80 42 52
v.yaneva@etar.bg
Елена Минковска, информатор
+359 883 38 83 79
e.minkovska@etar.bg