ПРИЯТЕЛИ ОТ УЕЙФАНГ, КИТАЙ ИЗПРАТИХА МАСКИ ЗА ГАБРОВО

Община Габрово получи дарение от 300 медицински маски от приятелите от партньорския китайски град Уейфанг. Защитните средства ще бъдат раздадени на потребителите на Домашен социален патронаж.

Контактите между двата града датират от началото на 2019 г. , по линия на членството на Габрово в Мрежата от Творчески градове към ЮНЕСКО, където сме признати за Творчески град на занаятите и народното творчество. Културният обмен беше белязан от поредица инициативи, с участие на наши и китайски занаятчии. През м. април творби на габровски занаятчии участваха в Световна изложба на културни и творчески постижения, форум, който се проведе в гр. Уейфанг. Габрово бе единственият европейски град, който взе участие в престижния форум. Основната цел на Световната изложба, част от 12-тото изложение-панаир на културата и изкуствата, бе да се представят историите на мултикултурното творчество в света чрез живи изпълнения и в триизмерно пространство, да се покажат научната и културна ценност на занаятите и народните изкуства.

През м. септември имахме участие на представители от Уейфанг, по време на провеждащата се за първа  година в Габрово Международна творческа работилница, в рамките на  XVII Международен панаир на традиционните занаяти. Известният китайски майстор на хвърчила Wang Yongxun  представи града си, известен още като Международна столица на хвърчилата и различните техники на изработване на хвърчила, в специално обособена шатра, по време на Международния панаир на традиционните занаяти, който се проведе в РЕМО „Етър“.

Защитните маски ще бъдат раздадени на потребителите на Домашен социален патронаж.

Община Габрово благодари на приятелите си от гр. Уефанг за навременния жест и оказана помощ!