Сътвореното в Етъра има душа

На 6 септември, за седемнадесети пореден път бе открит Международният панаир на традиционните занаяти в Етъра. Събитието се провежда под патронажа на председателя на Народното събрание в Република България, г-жа Цвета Караянчева, и с подкрепата на Община Габрово и Министерство на културата. В приветствието си към официалните гости, посетители и участници кметът на община Габрово, Таня Христова каза:

„Честит празник на Съединението на Княжество България и Източна Румелия, акт, който вярвам, изпълва всички българи с гордост и респект пред решимостта на нашите предци да отстояват единството на своя народ.

Благодаря за честта за поредна година да бъда с Вас на това уникално място, както и за възможността да споделя и да се потопя в неповторимата атмосфера на 17-тия Международен панаир на традиционните занаяти.

Живеем във време, в което човешката ръка постепенно и целенасочено бива измествана от новите технологии, умните приложения и изкуствения интелект. Животът ни неминуемо се подчинява на новите тенденции и течения, използваме в ежедневието си вещи, които са създадени основно от машини и имат за цел да удовлетворят консуматорското ни търсене.

Независимо колко ни улесняват, те не могат да се сравнят с изделието или предмета, създадени от човешка ръка. Преди 55 години, за пръв път на това място се е задвижило водното колело, за да може майсторът дърводелец да започне да вае чудните си гаванки от орехово дърво, а гласът на тепавицата да отеква с постоянния си тътен.

Въздухът тук е особен, защото Етъра е мястото сбъднало мечтата на един голям габровец, чиято кауза е била да съхрани традициите и занаятите, за да може ние и тези след нас да знаят как топли огънят в огнището, какъв е мирисът на лютеницата и пушените сливи или как ухае габровският симид. Всичко сътворено тук има душа, носи аромата на отминали времена, разказва приказка за себе си, тъче невидима нишка, която винаги ще ни свързва със земята и ще ни напомня кои сме.

Искам да благодаря на всички, които със своята отдаденост и усилия успяха да превърнат това събитие в емблема на Етъра, така че интереса към него с всяка изминала година да се увеличава. Благодаря на всички майстори, занаятчии, творци и артисти от близо и далеч, които са тук и чрез своето творчество, умения и креативност ни потапят във вълшебния свят на занаятите.

На добър час!“

Приветствия от сцената бяха произнесени и от г-жа Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, г-жа Амелия Гешева, заместник – министър на културата и проф. Светла Димитрова, директор на музей „Етър“.

Снимки от откриването може да разгледате тук.