Трима творци, представители на градове, включени в Мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО, пристигат в Габрово през септември

Община Габрово, в партньорство с Музей „Етър“, организират за първа година Международна творческа работилница, която ще се проведе и в рамките на XVII Международен панаир на традиционните занаяти  с представители на няколко града, членове на Мрежата от Креативни градове към Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), към която Габрово се присъедини през 2017 година като град на занаятите и народните изкуства.

Флорианополис (Бразилия), Асуан (Египет) и Уейфанг (Китай) са градовете, от които идват трима артисти да споделят с жителите и гостите на града ни и Панаира малка част от културното наследство на страните си.

Източник: www.valdivaldi.com.br

 

Тиаго Фуртадо e визуален артист, познат в арт средите на страната си като Valdi-Valdi (Валди-Валди), или само Valdi. Роден е на бразилския остров Florianopolis (Флорианополис) и се занимава с графити от 2006 г.

Неговият интерес към крайбрежната култура и облеклото на португалци и испанци се съчетава идеално с градската графити култура, която е с богато съдържание. Чрез неговите улични творби изкуството му придобива качества като самоизразяване и идентичност.

Океанът е основен източник на вдъхновение за Valdi, а чувствените женски фигури в творбите му разкриват красотата и възхищението на художника към необузданите сили на океана. Неслучайно именно чрез нюансите на синия цвят той избира да изрази своите най-дълбоки чувства.

Източник: www.valdivaldi.com.br

 

„Един цвят, който е безкраен като небето и дълбок като морето. Най- горещата точка на огъня е синя, както най- студената част на леда. Синият цвят е отвъд въображението”, споделя самия Валди.

Смесването на различни влияния допринася за експресивността и автентичността на творби на Тиаго Фуртадо. С техниките на използване на спрей за графити и уличното изкуство художникът създава творби в големи пропорции и невероятни технически и естетически детайли.

С неговото реалистично портретно улично изкуство Валди достига едно по-високо ниво на градско изкуство. Неговите произведения будят възхищение и са показвани на много места по света като Ню Йорк, Барселона, Милано, Ню Джърси, Мумбай, Сао Пауло и други градове.

Източник: www.valdivaldi.com.br

 

Тиаго Фуртадо завършва специалност „Графичен дизайн” в Universidade do Sul, Санта Катарина, Бразилия през 2014 г. Някои от по-големите му проекти са: създаването на 5 стенописа за Олимпийските игри в Рио де Жанейро, Бразилия през 2016 г.; участието му в Techfest – Индийски технологичен институт, Мумбай, Индия, 2015 г.; реализирането на „Francaise alliance art conquest֧“, Флорианополис, Бразилия, 2014 г. През 2013 г. прави авторска изложба „Cenas Urbanas” в музей за историята на Санта Катарина, Флорианополис, Бразилия, а година по-рано участва в обща изложба за културен проект „Tainhas na Rede”, Флорианополис, Бразилия.

Първата седмица на септември Тиаго Фуртадо ще реализира своя проект и в Габрово.

Повече за Тиаго Фуртадо може да научите от неговия сайт: www.valdivaldi.com.br

Архив Raghda Hesham

 

Raghda Hesham е от Асуан (Египет). Тя изработва бижута и аксесоари. По време на XVII Международен панаир на традиционните занаяти ще демонстрира направа на огърлици и гривни от естествени камъни и мънисти. Освен своите умения Raghda Hesham ще представи пред посетителите на събитието и изделия на други жени занаятчии от Асуан: нубийски плочи, изтривалки, ветрила, направени от естествени материали, традиционни шапки и др.

Архив Raghda Hesham

 

Wang Yongxun е от Уейфанг (Китай). Той е майстор на хвърчила и президент на Weifang Tiancheng Feiyuan Kite Co., Ltd.

Архив Wang Yongxun

 

Град Уейфанг е обявен за международна столица на хвърчилата. Той е домакин на ежегодния фестивал Weifang International Kite Festival (Международен фестивал на хвърчилата), чието първо издание е през 1984 година. Провежда се на 20 април и привлича туристи от цял свят.

По време на Панаира Wang Yongxun ще има работилница за направа на хвърчила. Не пропускайте да се отбиете в шатрата му.

Архив Wang Yongxun

 

Повече за участието на Габрово в Мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО може да научите на: www.creativecity.gabrovo.bg

 

Мрежата на ЮНЕСКО от творчески градове е създадена през 2004 г. за насърчаване на сътрудничеството между градовете, които са идентифицирали творчеството като стратегически фактор за растеж. С присъединяването на новите членове тя наброява 180 града от 72 държави. Те ще работят заедно за една обща цел: утвърждаване значимостта на творческите и културните индустрии в плановете за развитие на местно, регионално и международно ниво.